View Sidebar
Whiskeyresa- inte bara för finsmakare

Whiskeyresa- inte bara för finsmakare

20/05/2014 01:28Comments are Disabled

Man behöver inte vara en expert på whiskey för att tycka det är roligt med en liknande resa. Många åker till Irland eller Skottland för att se var och hur man producerar denna värmande dryck. Men det finns även fina destillerier i USA och Kanada.

MA175-whiskeyVilket land man än väljer att resa till kommer man garanterat att få en fin upplevelese. I Edinburgh, Skottland, har de bland annat världens största samling av whiskyflaskor. De har cirka 3 500 stycken. Sedan kan man besöka flera olika små destillerier, det är inte bara de större som gör en whiskeyresa oförglömlig.

Alla destillerier har sin egen lilla historia och bakgrund som de gärna berättar. Man kan lära sig mycket om trakten och folket, och naturligtvis också om whiskyn. Det kan vara bra att kolla upp lite forum och reseerfarenheter innan man sätter igång. Vissa trakter är kända för att ha kunniga personer på destilleriet som verkligen kan sina saker. Detta gör det mycket roligare att åka runt på en whiskeyresa. Man har även de större platserna som är välkända och upplagda för en rundvisning.

Det har blivit allt vanligare att boka ett paket med whiskeyresa. Ibland kan man få det i kombination med golf eller fotboll, det beror på ens intresse och tid. Andra föredrar att bara koncentrera sig på whiskeyn. Man har då en svensk guide på destillerierna och får följa med hela processen, från början till slut. Det är vanligt med whiskeyprovningar. Ibland väljer man att ha ett tema på dessa provningar, till exempel från samma region eller från ett speciellt destilleri.

Naturligtvis har man alltid möjlighet att köpa med sig varor hem på en whiskeyresa. Det är något speciellt att dricka ett glas whiskey från det destilleri som man själv besökt. Ibland får gästerna även smaksätta sin egen whiskey, mer personligt kan det inte bli. Det är också intressant att notera att i Skottland kallar man det för whisky, det samma i Kanada. På Irland och i USA, däremot, stavar man det whiskey. Det syftar på samma sak, man bara skriver det olika. Eftersom lokalbefolkningen ibland kan vara lite känslig med detta är det bra att känna till.

Man kan lära sig mycket på en whiskeyresa och ändå finns det ännu mer som man inte hinner med. Whiskey är en komplex dryck, älskad av många. Det är verkligen intressant att se var och hur man tillverkar den och smaka olika sorter.

Comments are closed