View Sidebar
Så fixar man okunskapen om hjärtstartare

Så fixar man okunskapen om hjärtstartare

11/11/2018 18:54Comments are Disabled

På många företag eller offentliga byggnader kan du se en liten skylt som pekar mot närmaste hjärtstartare. Det står vilken våning den befinner sig på eller i vilket rum du kan hämta den. Alla de som jobbar inom vården tycker att detta är en bra utveckling. Ju fler hjärtstartare som finns tillgängliga desto större chans att rädda liv. Men det räcker inte med att bara ha maskinen. Du måste också veta hur den fungerar.

Okunskap kan vara skillnaden mellan liv och död i dessa tillfällen. För när hjärtat stannar till så sker det en hel del i kroppen. Och det går fort. De första sekunderna, eller i alla fall minuterna, är avgörande hur pass väl patienten ska återhämta sig. Ofta så är det fråga om de ska överleva eller inte. Därför satsar nu många privatpersoner och företag på att lära sig HLR. De installerar hjärtstartare och ser till att alla vet hur de fungerar.

Hur du överlever ett hjärtstopp

Varje år så drabbas enligt beräkningarna runt 10 000 personer av hjärtstopp. Bara ett fåtal av dem överlever och det tar ofta tid innan de återhämtar sig. Den siffran kan växa om fler personer lär sig HLR. Samt om det alltid finns en hjärtstartare i närheten. Helst ska du ju ha tillgång till den 24 timmar om dygnet, för olyckor och sjukdomar kan ju komma både natt och dag. Hjärtstare är smarta verktyg när någon drabbas av hjärtstopp. De kan automatiskt analysera hur hjärtrytmen är och ge instruktioner om vad som ska göras.

Det finns mycket bra kurser i hur du använder en hjärtstartare och vad som bör göras när någon har en attack. Genom att utbilda sig bara lite grand kan du göra stora saker. En utbildning tar inte många timmar men kan vara avgörande när någon får hjärtstopp. Dels kan du hjälpa dem överleva, men det är också viktigt för tillfrisknandet. Om hjärtat inte pumpar ut syre så kan hjärnan bli lidande. Därför är det viktigt att få i gång det hela så fort som möjligt. Kontakta företaget genom att gå hit om du vill veta mer om vad Akutgruppen kan göra för dig.

Kunskap som räddar liv

Problemet med hjärtstopp är tid. Det är inte som andra sjukdomar där du kan vänta tills du kommer till sjukhuset. Behandlingen bör komma igång omedelbart. Eftersom det tar tid för en ambulans att komma fram så hänger det på helt vanliga personer att börja återupplivandet. På sina håll kan det ta hela 20 minuter innan ambulansen anländer på plats, om inte längre tid.

Det är därför uppenbart att HLR kan rädda liv. Men det är inte alla som vet vad de ska göra i en krissituation. Många hem och arbetsplatser har inte skaffat sig en hjärtstartare ännu. Och om den finns på plats är det inte alla som vet hur den fungerar. Därför finns det mycket okunskap om hjärtstartare. Läs mer på den här sidan i SVT Nyheter.

Vara redo att hjälpa till

Allt detta kan naturligtvis rättas till. Genom att sprida information har flera organisationer fått folk att börja inse vad det handlar om. Det här är något som inte är begränsat till en viss del av befolkningen. Vem som helst kan drabbas av hjärtstopp. Naturligtvis finns det en del som befinner sig i riskgruppen. Men det är inte bara de som råkar illa ut.

I tillägg så kan det hända var som helst. Det kanske inte är någon du känner, men om du vet hur hjärtstartaren fungerar så kan du rädda någons liv. En arbetskamrat eller helt enkelt en person på gatan. För livräddningen måste komma igång snabbt, och sedan tar ambulanspersonalen över. Det som görs de första få minuterna är dock det allra viktigaste.

Samarbeta med vårdpersonalen

Du ser ibland på TV hur folk börjar pumpa på bröstet och blåsa luft i lungorna på någon som kollapsat. Och egentligen är det inte mycket krångligare än så, utan principen är att du ska hjälpa hjärtat pumpa tills det kommer igång av sig självt. När du går en kurs så får du öva på dockor i naturlig storlek och då inser du snabbt att det inte heller är så lätt. Det kräver en viss teknik och du måste veta hur hårt du ska trycka.

Nu får till och med sjukvårdspersonal nog när det kommer till avsaknaden av hjärtstartare. Läs mer i den här artikeln i Sydsvenskan. Detta är en relativt billig maskin som kan göra jobbet för dig. Du kopplar fast hjärtstartaren med elektroder på patientens bröst. De ska ha direkt kontakt med huden. Det stora flertalet hjärtstartare berättar för dig vad du ska göra, de ger röstinstruktioner. Med en liten elektrisk stöt kan sedan hjärtat få den push det behöver för att komma igång.

1292-7-3

Det är alltså inte så svårt att använda hjärtstartaren men det måste göras rätt. Om huden är våt bör den torkas torr. Ifall patienten har för mycket hår på bröstet bör det rakas bort. Därför rekommenderas det att ha en handduk och annan utrustning bredvid hjärtstartaren. Mycket hänger på att du planerar för det värsta och ser till att vara redo.

Det kostar att rädda liv

Helt klart så krävs det något av allmänheten för att det ska bli lättare att rädda liv. Det bör placeras ut hjärtstartare överallt som är tillgängliga dygnet runt. Fler personer måste gå kurser i hur en hjärtstartare fungerar eller hur de snabbt kan komma igång med HLR. Men kurserna är varken så långa eller dyra. En hjärtstartare är relativt billig om du tänker på vilken skillnad den kan göra vid ett akutfall.

Det gäller att inte vara som en struts och sticka huvudet i sanden. Ingen mår bra av att gå omkring och vara rädd för vad som kan hända. Men det är skillnad på det och medvetenhet. Du måste vara medveten om vad du och dina nära kan drabbas av, och sedan vidta de nödvändiga åtgärderna. Alla låser huset och använder bilbälte. Det borde vara lika naturligt att lära sig använda en hjärtstartare.

Comments are closed