View Sidebar
Renare miljö med ergonomi

Renare miljö med ergonomi

31/10/2019 15:12Comments are Disabled

Vid det här laget vet de flesta vad ergonomi är. Du har kanske sett de där lustiga stolarna utan ryggstöd. Eller läst reportage om kontor där folk sitter och cyklar framför datorn. Men vad de flesta inte är lika medvetna om är hur bra det är för dig. En stol utan ryggstöd som är ergonomisk kan vara lösningen på flera år med ont i ryggen. Med några små hjälpmedel kan du skapa en arbetsstation som är anpassad till människan och inte tvärtom.

Både kropp och miljö mår bättre av ergonomi. Idag finns det flera produkter som går under benämningen ergonomiska. Även fotpallar, kuddar eller speciellt utvecklade tangentbord. Det vanliga är nog ändå att du kommer i kontakt med stolarna och skrivborden. Många kontor har valt att byta ut sina gamla möbler och satsa på ergonomi. Ett val som de aldrig har behövt ångra. 

Vikten av att sitta rätt

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att ha en korrekt arbetsställning. Många har blivit sjukpensionärer bara för att de inte insåg det i tid. Förslitningar i skuldror och rygg, musarmar och gamnackar, är mer vanliga än någonsin förr. Det är hög tid att stoppa den här trenden. Du kan inte hindra datorer från att vara det vanligaste och viktigaste redskapet i de flesta företag. Men du kan helt klart kontrollera hur du och dina anställda sitter. Prova gärna på Ergoffs behagliga kontorsstolar.

Vetenskapen har jobbat hårt på att komma fram till hur den mänskliga kroppen fungerar. Du litar på att läkarna är medvetna om alla funktioner, både utan och innan. Det samma gäller ergonomi. Forskarna har sett hur en människa ska sitta för att utnyttja sina muskler på rätt sätt. Ingen ifrågasätter vikten av att variera din ställning. Minst lika viktigt är det att sitta bra redan från början. Och det behöver inte stanna vid kontorsstolarna, utan listan över saker som kan hjälpa dig är lång. Klicka för mer produkter.

Ett steg i rätt riktning

Flera företag har valt att möblera om på sina kontor. Det har blivit vanligt med inte bara öppna landskap, utan också en verksamhet utan speciella platser. Alla kan sitta var som helst, beroende op vilka uppgifter de håller på med. Många har ställt ut soffor och andra bekväma möbler för att du ska kunna sitta bekvämt. Men framför allt för att kunna använda din kropp på rätt sätt.

Andra satsar på mer traditionella kontor, där alla har sin plats eller rum. Skillnaden kan vara i valet av färger och utformning. Alla borde få sin egen ergonomiska kontorsstol. En ny stol kan göra stor skillnad. Du kommer att märka hur vissa smärtor försvinner, och att du inte blir lika trött. Det är klart att det inte innebär att du kan sitta och jobba flera timmar utan att vila. Ergonomiska möbler är en del av helheten. Du måste själv vara medveten om vad du gör med din kropp.

Ta hand om dig själv

Alla vet hur viktigt det är att äta en sund kost och motionera. Det är grunden för att du ska må bra. Många väljer att gå av bussen ett par hållplatser tidigare, tar trapporna istället för hissen och andra dagliga saker som bidrar till att du blir starkare. På jobbet så kanske du måste sätta alarmet på din telefon för att komma ihåg att ställa dig upp. Det är lätt hänt att sitta där med spända axlar. Ibland märker du inte ens att en timme gått och du fortfarande sitter i samma ställning. 

Om du tänker igenom din dag så kanske du märker flera områden där du kan förbättra ditt liv. Fråga din arbetsgivare om det inte är dags att skaffa ergonomiska stolar. Skriv en lista på andra hjälpmedel som skulle kunna vara bra. Förbered dina argument, bland annat att alla inte ser likadana ut. Eftersom alla är olika så säger det sig självt att stolar och bord måste vara reglerbara eller att du behöver en fotpall. Det är inte allt för mycket begärt att de anställda ska kunna sitta korrekt och arbeta. En del har bytt ut möblerna steg för steg, vartefter det varit möjligt. Men de flesta företagare har redan insett hur viktigt det är att satsa på sina medarbetare. De är den största resursen som finns, förutom att det är det rätta att göra. 

Vikten av ergonomi

På flera ställen runt om i samhället så börjar man praktisera ergonomi på ett helt nytt sätt. Mycket cirklar runt datorer och kontorslandskap. Kanske för att det är här som det är så lätt att göra saker fel, från en kroppslig synvinkel. Men det finns flera andra områden som är berörda. Bilar kan vara ergonomiska, det vill säga anpassade till den verksamhet som görs med dem. Ergonomisk arbetsmiljö leder till mindre nedskräpning. 

Det är alltså så mycket som hänger ihop. Miljön är viktig, och din arbetsmiljö är något som förtjänar lite extra omtanke. Allting är sammankopplat på ett eller annat sätt. Det blir lättare att hålla rent med ergonomiska hjälpmedel. Antalet sjukskrivningar och andra problem minskas radikalt. När du ändå satsar på att arbetsplatsen ska vara trivsam så är sittplatserna en prioritet. Börja därifrån och allting annat kommer att falla på plats. 

Planera din arbetsplats

Det är inte bara på jobbet som du ska satsa på att sitta väl. Du kan också planera din arbetsplats i hemmet. Dels är det många som gör en del av sina uppgifter hemifrån. Det är ett vanligt sätt att jobba över. Men det har även blivit vanligt att göra det mesta därifrån. Även andra uppgifter där du tillbringar stor tid bör ses över. 

Genom att planera för att ta hand om din kropp kommer du att må bättre. Gör dig själv en tjänst och se till att leva ergonomiskt. Till och med billigare möbelkedjor har idag ergonomiska alternativ. De vet att folk både behöver och vill ha det. Nu finns det inte längre någon anledning att sitta fel och jobba. Du har alla möjligheter i världen att sköta om dig själv och värna om din största resurs. 

Comments are closed