View Sidebar
Moderna kläder för alla typer

Moderna kläder för alla typer

17/10/2013 16:28Comments are Disabled

Mycket av det mode som finns i Sverige har sitt ursprung i USA. Det är inte så konstigt eftersom det är ett land med en fantastisk etnisk och kulturell blandning. Bland de mer kända kläderna kan nämnas de från Obey och Mitchell and Ness.

MA102-basketEgentligen började Obey som stenciler och konsttryck, långt innan man började sätta dem på kläder. Personen bakom det hela, Shepard Fairey, gjorde en stencil av den kände brottaren Andre the Giant. Denna, och andra affischer som följde, sattes upp över hela landet för att skapa ett intresse, en diskussion. Ett par år senare skapade man Obey kläder, som snabbt blev en succe’.

Idag räknas Obey kläder och tryck som ikoner inom streetart och DIY-kulturen. Man säljer mycket kläder över hela världen, och de tilltalar folk av alla åldrar. Moderna kläder är inte bara för ungdomar, speciellt inte de som har sin början i punk rock och skate. En del av deras kläder är lite provocerande med sina bilder och texter. Ungefär som när det hela började- man vill få igång en diskussion eller helt enkelt få folk att reagera. Andra Obey kläder är bara sköna och trendiga, vare sig det handlar om kepsar eller strumpor.

Med Mitchell and Ness är det en lite annorlunda historia. De säljer sportskläder och har gjort det i över 100 år. Man började genom att sälja sportsutrustning, men koncentrerar nu hela sin produktion på kläder. Hos Mitchell and Ness är det möjligt att få de allra flesta tröjor, kepsar och andra klädesplagg från alla de mest kända, och lite mindre kända, lagen i Amerika.

Det är inte bara i USA som det är modernt med baseball- och basketball kläder. Även i länder där man inte ens utövar dessa sporter i någon större utsträckning är Mitchell and Ness kläder mycket populära. Framför allt sedan 1980-talet har man gjort nyproduktioner av gamla kläder. Man har fått licens från de stora ligorna, som NHL, NBL och NBA. År 2005 fick man även tillåtelse att reproducera Michael Jordans tröjor, som den berömda Chicago Bulls nummer 23 som man kan se på många unga män.

Det är inte bara de kläder man har på sig på planen som Mitchell and Ness tillverkar. Inom all sport finns det så mycket mer runt omkring. Därför har man jackor, kepsar, tröjor, shorts och mycket mer till salu hos Mitchell and Ness. I tillägg kan man få halsdukar och vimplar, om man verkligen vill visa vilket lag man håller på.

Comments are closed