View Sidebar
Köp av inomhusfärg

Köp av inomhusfärg

28/12/2013 06:25Comments are Disabled

Det finns olika sorters färger för målning inomhus och utomhus. De ska ju motstå olika klimat och slitningar. Det är viktigt att man väljer rätt färg för det jobb man ska utföra, då blir resultatet bättre och håller också längre.

MA43-fondväggÄven när man talar om inomhusfärg har man flera olika alternativ. Det grundläggande är vad färgen är gjord av. Man har inomhusfärg som löses upp i vatten, och de som kräver lacknafta eller liknande för rengöring. Vattenbaserad inomhusfärg luktar inte så mycket och är inte så hälsofarlig. Den torkar fort eftersom vattnet bara dunstar bort.

Det finns olika sorters inomhusfärg som inte är vattenlösliga. Oljefärg, linoljefärg och alkydfärg, till exempel. Dessa luktar ganska mycket, torkar långsamt och är relativt hälsofarliga. Fördelen med denna typ av inomhusfärg är att den är hållbar och ger en bra yta. Man kan lättare hålla rent på en yta som är målad med denna sorts färg, den är hårdare och motstår fukt.

Man använder vanligtvis vattenbaserad inomhusfärg. Är lägenheten inrökt, med mycket nikotin som sitter i väggarna kan man behöva använda sig av en oljebaserad färg som inte tillåter nikotinet att tränga igenom färgen. Man har även ett val av blankhet, de ligger på en skala från 0 till 100. 0 är helmatt, medan 100 är helblank. Det är ofta bäst att välja en relativt blank färg i rum som lätt smutsas ner, som ett kök till exempel. Detta därför att man kan torka av en blank inomhusfärg med en fuktig trasa vilket underlättar rengöring.

Man behöver ofta måla fler än ett lager av inomhusfärg. Vanligtivs börjar man med en grundfärg, som är mer täckande än vanlig färg. Detta är speciellt viktigt om man ska byta färg från mörk till ljus. Innan man sätter igång att måla med den slutliga inomhusfärg man har valt, bör man grunda med en vit färg. Det samma gäller om man ska måla över en vävtapet. Man låter grundfärgen sugas in i tapeten, för att sedan måla över med rätt nyans.

Det finns speciell inomhusfärg som är gjord för att användas på element och vattenrör. Dessa blir ofta ganska varma, så färgen är mer tålig. Om man använder sig av vanlig färg kan den gulna eller ramla av när elementen sätts på. Man bör därför läsa noga på burken innan man köper inomhusfärg, eller be om hjälp i affären. Med rätt färg blir resultatet så mycket bättre, och håller längre.

Comments are closed