View Sidebar
Jobbet som ekonom kan vara krävande

Jobbet som ekonom kan vara krävande

19/08/2019 14:11Comments are Disabled

Ekonomi är ett relativt stort begrepp. Det inkluderar flera olika yrkesgrupper och jobbsituationer. Om du sedan lägger till det faktum att en del är egna företagare, jobbar för stora eller små verksamheter, är anställda av staten eller den privata sektorn, så blir förgreningarna oändliga. Du måste naturligtvis tycka om att jobba med siffror för att bli ekonom. Vanligtvis så är en noggrann personlighet en fördel. Men ibland så kan det vara ett krävande yrke. 

Återigen så beror det på vilken utbildning du har och vad din position inom verksamheten är. På en del företag har du minst en chef över dig och slipper fatta några större beslut. Du gör ditt jobb och rapporterar sedan resultat till ansvarige på avdelningen. Andra gånger kan du behöva ge råd och vara mer aktiv med kunderna. De litar på att du kommer med bra förslag om hur de kan spara in pengar på skatter eller annat som de helst vill undvika. Allt detta kan hamna inom ämnet ekonomi. 

Hitta ditt drömjobb som ekonom

När du går din utbildning har du kanske vissa planer eller önskemål för din framtida yrkesaktivitet. En del vet exakt vad de vill satsa på och ger sig inte förrän de uppnår det. Det kan ta flera år med vidareutbildning och praktik, men det är det värt. Andra vill gärna prova på lite olika anställningar eller situationer innan de vet vad de vill bli. Alternativt kanske du redan jobbat en tid med en viss inriktning men känner att det är dags att byta. För den som söker lediga ekonomi jobb

Tycker du om att jobba som ekonom finns det alltså flera olika alternativ. Du behöver inte fastna i någon sorts rutt som blir tråkig efter ett tag. Såvida du inte trivs med ett arbete där du i stort sett gör samma sak hela tiden. För alla är olika och har inte samma behov. Därför kan det löna sig att prova på en rad med anställningar, i alla fall i början. Då får du ett bättre grepp om vilka valmöjligheter du har och vad som kan passa dig bäst. 

Inte jobba för mycket

En fördel när du är välutbildad inom ekonomi är att du inte behöver jobba så mycket för att tjäna bra med pengar. Du kanske rentav klarar dig med deltid, om du har något viktigt att göra resten av tiden. Men de flesta tycker det är bra att jobba en vanlig arbetsvecka. Att sitta hela dagen och ta itu med olika uppgifter. Fast det kan ju finnas andra anledningar till att jobba en kortare vecka. Vad händer om alla jobbar mindre?

Det är inte en fråga om att dra ner på övertid eller att inte längre jobba livet av sig som en del gör. Istället är det ett förslag att dra ner arbetsveckan till fyra dagar. För det har visat sig att när det är en helgdag, typ första maj eller något liknande, så minskar koldioxidutsläppen radikalt. Och det är bara det färre antalet bilar som räknas, inte alla utsläpp när du sitter still i rusningstrafiken. Även om det kanske inte är praktiskt så ger det alla något att tänka på. 

Mycket att göra på jobbet

Sedan finns det ekonomer som jobbar en full arbetsvecka. Inte bara det, men de har mycket att göra varje dag. Speciellt brukar det vara fallet för ekonomichefer som har headhuntats. När de börjar på ett nytt jobb är det för att behovet finns där. Det har inte fungerat bra tidigare eller så har någon form av förändring lett till en särskild situation. Naturligtvis innebär det att den nya chefen har något att bita i. Det kan krävas en viss tyngd för att jobba med ekonomi

Men många ekonomer trivs med liknande poster. De tycker om att få använda all sin intelligens och erfarenhet till att skapa något som fungerar. Att bygga upp ett företag eller organisation och ge sitt allra bästa. Det är klart att ett liknande jobb inte passar vem som helst. Det är bland annat därför som de uppsöks aktivt, för att de har visat sig vara man eller kvinna nog för att klara av det. Alla har sina speciella egenskaper som kan krävas för att ta sig an ett visst jobb. Vissa individer kommer till sin rätt allra bäst när de är under stress eller har ett högt tempo på arbetet. 

Viktigt med ekonomin

Även de som inte jobbar som chefer eller har blivit headhuntade har ett stort ansvar. Ekonomi är en viktig del av alla företag och måste skötas på rätt sätt. Du kan inte hoppa över en redovisning här och en rapport där. All bokföring måste vara uppdaterad och varje dags transaktioner föras in på rätt plats. För lite större verksamheter kan det handla om stora belopp som de förlorar på att ha mindre bra ekonomiska rådgivare. 

Du måste ha en viss kunskap för att bli en bra ekonom. Med tiden får du mer erfarenhet och ett större grepp om de olika momenten. Speciellt om du väljer att specialisera dig inom ett visst område. Jobbet som ekonom kan vara krävande under vissa omständigheter. Men samtidigt är det givande. Du har alltid chansen att bygga upp din karriär och jobba med något som du tycker om. Ekonomi är intressant, även om det också är ett måste. Som tur är slipper du göra allting själv, eftersom det finns ekonomer som gärna tar hand om det hela. 

Comments are closed