View Sidebar
Handla solceller- ett tidsenligt val

Handla solceller- ett tidsenligt val

09/10/2013 15:18Comments are Disabled

Allt fler satsar på alternativa energikällor. Förutom att man värnar om naturen och sina barns framtid, kan det även vara ett bra val från ekonomisk ståndpunkt.

MA59-eftermiddagssolNär man ska handla solceller finns det en del att tänka på. Till att börja med ska man välja rätt form och storlek. Man kan välja solceller i olika format, det kan vara lång och smal eller mer kvadratiskt. Har man en speciell plats där solcellerna måste sitta, kan man alltså hitta en som passar in perfekt. Ska man sätta upp dem på en ställning bakom huset, eller på annat sätt kan vara lite mer flexibel vad gäller uppsättning, har man mer att välja på.

Det vanliga i Göteborg är att man sätter upp sina solceller på taket. Det är en plats som man ofta inte använder till annat ändå, och det är också där man får mest sol. Man beräknar att ett vanligt villatak tar emot fem gånger mer solenergi än man gör av med i huset under ett år. En bra anledning till att handla solceller tycker många. Varför ska man låta all denna gratis energi gå till spillo när man kan utnyttja den och använda den.

Många som har båt i Göteborg använder sig också av solceller. Det räcker med en relativt liten panel för att man ska få den el man behöver, till exempel för ett kylskåp under sommarmånaderna. När man ska handla solceller till sin båt behöver man ofta lite mjukare solceller, så man kan böja dem lätt vid installation. Det ger en större frihet när man kan utnyttja soliga dagar istället för att koppla upp sig till ett elnät. Kan vara bra för att komplettera batterier också.

Allt fler länder i Europa satsar på att handla solceller. Man får ofta bidrag eller avdrag från staten om man sätter upp solpaneler. De flesta har insett att man inte kan bränna olja och andra bränslen utan att det blir konsekvenser i framtiden. Här i Sverige kan man också få statligt stöd när man installerar solceller. Regeringen har avsatt över 200 miljoner kronor som ska användas under 2013-2016 och som ska betalas ut till de som bestämmer sig för att handla solceller. Man vill uppmuntra alla initiativ för att satsa på alternativa energikällor. I Göteborg har nu många investerat i solenergi, vilket har lett till goda resultat. Man kan få upp till 35 procent av investeringskostnaden täckt av bidrag.

Comments are closed