View Sidebar
Ett antal nya utbildningar

Ett antal nya utbildningar

23/01/2017 16:07Comments are Disabled

Att få gå i skolan är en självklarhet i Sverige, och också ett lagstadgat måste. Hur mycket man går i skolan kan variera, men det flesta vill i alla fall klara sig ut ur gymnasiet. Sedan finns det flera bra valmöjligheter som är längre eller kortare. För den som vill bli läkare ligger det åratal med studier och praktik framför dem. Men det är ju inte alla som vill plugga medicin, och det finns en uppsjö av andra inriktningar som kan vara ett alternativ.

603-5-nya-utbildningarFolkhögskolor är populära av olika anledningar. Dels har de ofta en trevlig atmosfär, lite mindre skolor där man blir mer bekant med de andra. En del har internat på plats, och då blir det ofta som en liten storfamilj. Sedan är det många gånger möjligt att ta lite kortare utbildningar men ändå få någon form av yrke. Nu har det uppstått behov av nya yrken och anställningar vilket i sin tur har lett till nya utbildningar.

Att gå på folkhögskola

Vissa skolor satsar på en viss gren av samhället. Det kan vara psykologiska eller religiösa ämnen, kanske musik och konst eller mat och råvaror. En bra sak med denna samling av olika linjer inom samma område är att man träffar likasinnade på ett naturligt och avslappnat sätt. Många yrken flyter ju in i varandra en del också, så det passar bra att man studerar på samma ställe. Ett litet exempel är musiker och sångare, de hör ihop som handen i handsken.

Lunnevad folkhögskola ligger i Östergötland omgiven av vacker natur. Detta ger en fin inramning för skolan och gör att atmosfären är lugn och inspirerande. Sedan finns det också flera möjligheter att komma ut i naturen på sin fritid. Att gå på folkhögskola handlar inte bara om att plugga för en examen dag och natt utan också att kunna lära sig njuta av livet. För många elever är det ett första steg ut i vuxenlivet. En del går här för att höja sina betyg, så att de ska kunna komma vidare med en annan utbildning. Andra vill se om de verkligen är lämpade för ett visst yrkesval och om de kan klara av det.

Nytt tänkande och utbildning

De senaste åren har flera nya utbildningar och inriktningar kommit till. Inte bara på folkhögskolorna men rent allmänt. Ett antal av dessa har naturligtvis med elektronik och IT att göra, begrepp som inte ens existerade för några årtionden sedan. Men också inom andra områden har man kommit fram till att det kan vara behov för nya yrken eller sätt att tänka. Det skyfflas runt på arbetsplatserna och man fokuserar mycket på att alla ska trivas. Ibland kan detta innebära att en extra person måste anställas och då är det bra om denna är utbildad för just den posten. I det här inslaget från Sveriges Radio kan man höra om nya utbildningar på folkhögskolor.

Detta nytänkande har förbättrat situationen avsevärt på flera arbetsplatser. Genom att ha kompetent personal i tillräcklig mängd på rätt plast så fungerar allt så mycket bättre. Folkhögskolorna är en bra plats att satsa på dessa nya utbildningar. Ibland kan det vara en lokal sak, där man samarbetar med företag eller administrationer på orten. På detta sätt så blir det en naturlig övergång ut i arbetslivet, kanske via en praktikplats.

Utbildning är viktig men det är inte alla som har resurser eller möjlighet att studera något svårt och akademiskt. Då kan ett alternativt sätt att plugga vara ett bra alternativ. Gärna där man kan läsa något som passar ens intressen och personlighet, oavsett om man är kreativ eller inte. Med de gamla och nya utbildningar som finns så borde det inte vara svårt att hitta en inriktning som passar bra.

Comments are closed