View Sidebar
Därför satsar kommuner hårt på framtidens fibernät

Därför satsar kommuner hårt på framtidens fibernät

02/06/2019 23:34Comments are Disabled

Du klarar dig inte utan en internetuppkoppling nu för tiden. Inte för att någon har lust att försöka. Det finns fortfarande en del personer som valt att leva utan att vara online, men det är inte allt för många. För de flesta så handlar det inte om ett medvetet val. Allting sker på nätet idag, och det är bara att acceptera. Vad du däremot kanske vill tänka lite närmare på är vilken sorts uppkoppling du väljer.

Fibernätet har spritt sig till de flesta delarna av Sverige vid det här laget. Det finns fortfarande en del områden som är utan, men i jämn takt så är det nästan som en orm som går framåt. På de flesta håll är det kommunen som ser till att det blir draget, medan privata villaägare får ta hand om den sista biten själva. Även om du inte har lust med fiber just nu så finns i alla fall möjligheten där runt hörnet.

Välja ett bra företag

Det är inte monopol på fibernätet utan det finns flera intressanta aktörer som gräver ner kablar. Ibland så lönar det sig att se på deras priser och erbjudanden. Sedan gäller det att alla i föreningen eller området bestämmer sig tillsammans. Eller i alla fall majoriteten. På sina håll vill man ha 90% uppslutning, medan siffran är något lägre på andra orter. Kolla in stadsnätsbolaget AB.

För du vill ha en anslutning som inte kostar mer än den behöver, men som ger dig fiber ända fram till stugan. Många tar ett lån för att ha råd med anslutningen, så den ytterligare kostnaden måste räknas med i priset. Men vanligtvis så hittar du en bra lösning. Någon som ger dig allt det som du behöver till en rimlig penning. Stadsnätsbolaget se viktig företagsinformation på.

Livet med fiber

En av anledningarna till att du inte har så mycket val är att fiber anses vara framtidens uppkoppling. Internet kommer bara att växa till sig, trots att det ibland inte känns möjligt. Det kommer bara att bli mer och mer viktigt i samhället, och du måste vara i en position för att utnyttja det. Utan fiber är det ganska svårt. Sveriges Radio rapporterar här om vikten av att säkra fibernäten för framtiden.

Artikeln tar upp en del viktiga frågor som är värda att begrunda. Bland annat ska du kontrollera noga när de gräver ner kablarna. De ska ligga på ett visst djup för att vara skyddade och för att du inte ska komma åt dem av misstag. Men en del grävare bryr sig inte om detta utan lägger dem mycket grundare. Detta kan skapa problem längre fram, så se till att hålla ett öga på vem du väljer.

En satsning som lönar sig

Flera kommuner har målet att alla hushåll ska kunna koppla upp sig till bredband via fiber. Det ska inte ta allt för länge innan de nått fram till detta. Naturligtvis gäller det att planera och komma igång, för det handlar om stora mängder kabel som ska grävas ner. Men när det väl är på plats kan det göra stor skillnad för de som bor på orten. Helsingborgs Dagblad skriver om hur kommunen satsar stenhårt på framtidens fiber.

Framför allt har man jobbat hårt på att landsbygden ska få samma tjänster som städerna redan har. Det är ganska logiskt att börja med en stad. Där bor det flest människor så du kan nå ut till så många fler på en gång. Men alla de som bor lite längre bort har också behov av bredband. Kanske ännu mer eftersom deras möjligheter för det mesta är mer begränsat än en som bor i tätort.

Det är ofta långt till butikerna när du bor i glesbygd. Eller så är inte utbudet lika stort som när du har en hel stad till ditt förfogande. Något liknande sker med jobben. Ibland finns det en enda stor industri som ligger till grund för en ort. Vartefter som maskiner och datorer tar över flera av uppgifterna så har även arbetstillfällena minskat. Alla vet vad som sker med ett samhälle när den huvudsakliga inkomstkällan sinar. Det påverkar allting annat i bygden. Men med internet måste det inte innebära dödsstöten för glesbygden.

Stora möjligheter med internet

Idag är det möjligt att göra det mesta online. Du kan handla allt från kläder till bilar, vilket innebär att du inte måste bo i närheten av en massa affärer. Det är klart att det kan vara roligt att åka och handla i en vanlig butik, men det är inte nödvändigt för att överleva där du valt att bo. Samma ska gäller arbete.

Oavsett var du bor idag så är det många som tycker om att jobba hemifrån. Vissa företag har inte ens ett kontor. De har dragit ner på kostnader som hyra och maskiner och samlar istället alla sina anställda online. Någon gång ibland kanske de har en videokonferens, där kan man samlas i grupp utan att vara fysiskt närvarande.

En klar fördel med att jobba online, eller leverera dina projekt via nätet, är att du kan vara hemma. För de med små barn kan detta innebära att de slipper lämna bort dem till dagis eller betala för barnpassning. Detta är inte en lösning som passar alla, men många trivs med det. Du kan också välja exakt var du ska bo. Det är inte alls ovanligt att sitta på en strand i Thailand men jobba hemma i Sverige. Vare sig du flyttar eller bara tar en längre semester så kan du behålla din inkomst.

Liv runt om i kommunerna

Mycket av det här är möjligt i och med att kommunerna satsar på fibernätet. För ofta så räcker det inte med en internetuppkoppling. Den måste vara bra också, för att det hela ska fungera ordentligt. En snabb och effektiv uppkoppling, som fibernätet kan erbjuda dig. Ju fler hushåll som får tillgång till fiber desto större inflytande kommer det att ha på folks liv. Redan nu så är livet online en viktig del av vardagen. Och vartefter tiden går så kommer det helt klart bara att öka.

Comments are closed