View Sidebar
Dåliga ställen att förvara kniven på

Dåliga ställen att förvara kniven på

04/12/2019 08:13Comments are Disabled

Knivar finns överallt. En del är stora, andra små, men alla bör de vara vassa. Förutom de du använder till att äta naturligtvis. Det ligger i knivens natur att kunna skära eller hacka genom de flesta material. Men det innebär också att du måste vara försiktig med dem. Dels hur du använder dem, men också var och hur du förvarar dem. 

Barn kan lära sig hantera kniv ganska tidigt. Men du kan aldrig lita på dem eftersom en olycka händer så lätt. Det samma kan sägas om en del vuxna. De använder knivarna på fel sätt, eller lägger dem någonstans där de kan skada andra. Som med allting annat så är knivar utformade för en viss sorts uppgifter. Om du börjar avvika från det så kan det leda till stora problem. 

Välja rätt kniv till uppgiften

Till att börja med så finns det en rad med olika knivar. Alla har sina egna användningsområden och du gör väl i att skaffa dig rätt sort. I alla fall om du vill vara riktigt effektiv. Det är svårt att tälja en dalahäst med en kniv som är tänkt för att hugga av sockerrör. Ett extremt exempel som de flesta dock håller med om. Ibland kan det göra stor skillnad att ha en kniv som är tänkt för jobbet. Du kan naturligtvis skala potatis med en vanlig kniv men det är mycket enklare med en potatisskalare. Hos Lamnia hittar du bra knivar. 

Förutom att du ska välja en kniv som passar uppgiften så är kvaliteten viktig. Du kan klara dig med lite sämre knivar, men det blir ganska jobbigt. Satsa istället på de som håller och som är tillräckligt starka. Det ska också gå att slipa dem så att du hela tiden har en vass kniv. Beroende på vad du ska göra kan det vara formen på bladet som är viktigast, eventuellt längden. Men även skaftet har sin plats. Du ska kunna ha ett gott grepp utan att riskera att göra dig illa. Här kan du få utbytbara knivblad

Regler om bruk av kniv

Eftersom knivar också kan användas som vapen finns det en hel del lagar om bruket av kniv. Framför allt handlar det om var du kan ta den med dig. Den grundläggande principen är att knivar är förbjudna på offentliga platser. Sedan finns det flera undantag från den här regeln. Låt den dock vara vägledande så att du inte hamnar i knipa. En del som är helt oskyldiga har blivit förhörda av polisen bara för att de råkade ha med sig en vanlig kniv på fel plats. Sydöstran berättar om mannen som försökte ta med sig fällkniv till rättegång. 

Bland undantagen räknas de som behöver bära kniv för yrket. Det är flera som dagligen använder en kniv för att jobba, eller som i alla fall behöver ha den till hands. Poliser, olika sorters hantverkare, fiskare, och så vidare. Det är ett så pass användbart verktyg att det är många kategorier som har dem med sig hela tiden. Om du ska ha en picknick kan du också ta med dig kniv. Men det måste vara en modell som är till för grillning och annat som du gör där. Naturligtvis kan du köpa en kniv och ta den med dig. Men det kan löna sig att slå in den väl och helst gå direkt hem. 

Förvara din kniv väl

Minst lika viktigt som att hålla kniven skarp och lära barnen hur den ska hanteras rätt så är det viktigt att förvara knivarna på ett ansvarsfullt sätt. Till att börja med vill du att knivarna ska hålla. Tänk bara på alla stora chefer som omsorgsfullt gör rent sina knivar och lägger in dem i ett speciellt fodral. De ska inte ligga och gnida mot varandra i en kökslåda. Du kan sätta upp dem på en magnet eller ställa dem i ett träblock hemma i köket. 

Men framför allt så är det viktigt att ingen kommer åt knivarna av misstag och gör sig illa. De ska hållas långt borta från småbarn och husdjur. En kniv kan göra stor skada. Det är ju ändå därför som den är ett så bra vapen. Tyvärr finns det individer som använder dem till att såra andra, eller skrämma dem. Aftonbladet rapporterar om kund som lämnade kvar knivblad i butiken. Det är helt oansvarigt och polisen jobbar alltid hårt med att hålla den här sortens knivar och personer borta från gatorna. 

Ha roligt med dina knivar

När du lär dig laga mat så kanske det räcker med en enda bra kniv. Du är inte så duktig på att hacka och skära utan det går långsamt. Men med tiden så får du upp farten. Kanske börjar experimentera med olika matvaror och tekniker. Då kan det vara dags att bygga upp din knivsamling med fler exemplar. Korta och långa blad skär på olika sätt. Kniven ska ligga bra i handen så att du kan jobba lite snabbare. Det är ofta nu du börjar få fina knivar som födelsedagspresent. 

Eller så kanske du tycker om att kasta kniv. Det är inte bara för småpojkar som står bakom ladan och tävlar. Istället har det blivit en internationell sport med klubbar över hela världen. Allting sker under säkra och organiserade förhållanden. För poängen är att ha roligt med knivarna utan att skada sig. De kan studsa ganska rejält från tavlan så det rekommenderas till och med att använda skyddsglasögon. 

Originella knivar och samlarobjekt

Något som är ganska populärt är att ha en kniv med ett speciellt skaft. Du kan beställa dem med en rad olika material. En kniv med skaft gjort av mammutens kindtänder är en ganska häftig present, antingen till dig själv eller andra. Eller varför inte en som är gjord av något exotiskt träslag? Det ger kniven det där lilla extra. Många köper gärna en kniv när de är ute och reser. För varje gång du använder den så kommer du ihåg den där trevliga utflykten. 

Även slidan är en viktig detalj som kan förbättra vilken kniv som helst. Både på slidan och skaftet är det vanligt att gravera namnet, speciellt om den ska ges bort i present. Det är en uppskattad gåva som sedan håller bra länge. Speciellt om det är någon som använder kniv ofta. Knivbladet är en annan sak som kan göra stor skillnad. De kommer i olika material, mer eller mindre starka. För en kniv ska ju hålla, den kanske är liten men får jobba hårt. Ta hand om dina knivar så håller de längre. Se till att förvara dem på ett säkert sätt så att ingen blir skadad, minst av allt de små. 

Comments are closed