View Sidebar
Checklista inför flytten

Checklista inför flytten

07/05/2019 04:42Comments are Disabled

De flesta ryser när de hör ordet flytt. Det för tanken till stora kartonger och en salig röra i hemmet. Och ofta är det väl så som en flytt går till. Sedan ska du bära alla tunga saker ner för trapporna, in i flyttbilen och upp till den nya lägenheten. Inte så konstigt om en del får allergiska utslag av tanken på att flytta. Men det måste inte vara så traumatiskt. För en billig penning kan du få hjälp med ganska mycket av det praktiska.

Planering är viktigt inför en flytt. Det spelar ingen roll om det handlar om ett stort företag som ska flytta från Stockholm till en småstad, eller en helt vanlig familj som äntligen köpt radhus. Genom att skriva ner allting som måste göras, ha en checklista, så blir det lättare för dig att hålla alla bollarna i luften. Du kan undvika vissa problem så att allting går så smidigt som möjligt till väga.

Få hjälp med flytten

Bland det första du bör göra är att hitta en bra flyttfirma. Det finns flera firmor att välja mellan så kolla upp dem för att hitta en som verkligen är seriös och bra. Undvik de som bara tar kontanter och som inte har något organisationsnummer. De kanske är billigare men du tar en stor risk genom att anlita någon utan försäkringar och registrerat ansvar. Däremot så kan en seriös och väl etablerad firma vara till stor hjälp. Om du vill så tar de hand om allt. Från packning och bärande till städning och uppackning. De flesta brukar dock anlita dem för delar av flytten.

Många klarar av att packa själva. Från flyttfirman kan du ofta hyra eller låna kartonger och packmaterial. De kan också komma med goda råd om hur du ska lägga ner sakerna i kartongerna. Dels för att göra det lättare att bära dem, men framför allt för att de inte ska gå sönder. Det är också skönt att slippa själva bärandet och transportern. Även om du har kompisar som är villiga så blir det en hel del med ett hem. Spara deras hjälp till andra saker, som packning eller barnpassning. Något annat som du gärna lägger ut till andra är flyttstädningen. Den är nödvändig och måste klara av inspektionen. Men du måste inte göra den själv när du har så mycket annat som pockar på din uppmärksamhet. Flytthjälp i Linköping till riktigt bra priser.

Planera flytten noga

Det har blivit allt vanligare att flytta företag och administrationer till mindre städer eller andra delar av landet. Även om det ligger en bra filosofi bakom detta beslut så kan det leda till vissa situationer. Speciellt om de inte planeras i god tid. För annars kan det lätt bli så att man får betala dubbla hyror eller liknande bara för att det blev bestämt vid fel tidpunkt. Problem i Östergötland när regeringen vill utlokalisera kontor enligt denna artikel i Fastighetsvärlden.

Något annat som de som bestämmer ska tänka på är huruvida det går att hitta kompetent personal på de nya orterna. Det kanske skapar vissa nya jobbtillfällen, men en hel del av personalen måste vara kvalificerad. Ibland finns det inte tillräckligt med folk som vill flytta med eller som bor på plats. Det är alltså inte bara att flytta hur som helst utan det måste göras med noggrann planering som grund. I Realtids debattartikel pratar man om vad som gått snett på Transportstyrelsen i Norrköping.

Att tänka på inför flytten

Det måste alltså inte vara traumatiskt att flytta. Du kan göra mycket för att hjälpa dig själv, och det hela börjar med planering. Här nedan kommer en liten checklista för dig som ska flytta:

  • Planera och skriv listor på allt som måste göras. Det är så lätt att glömma något när du är stressad.
  • Ta hjälp av en bra flyttfirma. De kan hjälpa dig med kartonger och flyttmaterial. Samt visa dig hur du ska packa på allra bästa sätt.
  • Börja gärna i god tid med packningen. Det minsta du kan göra är att sortera igenom ditt hem och göra dig av med allt som inte ska med till nästa ställe. Mycket kan packas lång tid innan flytten och ställas undan tills det är dags.
  • Ta hjälp av vänner och bekanta. De kanske kan hjälpa dig med barnpass, matlagning eller något annat som blir så jobbigt när du är mitt uppe i en flytt.
  • Boka in flyttstädningen med en bra firma. Ofta kan din flyttfirma ta hand om den här biten också. Det viktiga är att du får med dig allt som hyresvärden eller mäklaren förväntar sig.

Genom att ha en lista så är det mindre risk att du glömmer något. Det är aldrig lätt att flytta, i alla fall inte när du vill göra något själv. Men det behöver inte bli en allt för jobbig upplevelse. Innan du vet ordet av så är du installerad på det nya stället.

Comments are closed