View Sidebar
Avfuktning är ett hett ämne

Avfuktning är ett hett ämne

12/05/2020 11:03Comments are Disabled

Det finns ett antal faktorer som måste falla på plats för att en byggnad ska fungera. Mycket av dessa bör du tänka på redan innan den första tegelstenen läggs. Det går naturligtvis att åtgärda eller komplettera en hel del efteråt. Men när du bor i ett klimat typ det svenska lönar det sig att planera för det värsta. Tak och fasad måste hålla fukten ute, samtidigt som de tillåter luften där inne att cirkulera. På vintern gäller det att behålla den goda husvärmen, medan somrarna blir allt varmare och ökar behovet av friskluft. 

Vissa enheter kan installeras för att göra luften bättre. Moderna kaminer, till exempel, är gjorda för att sprida varmluften i flera delar av hemmet. Fönster och dörrar har blivit bättre, likaså anordningarna för ventilation. Om du märker att det behövs kan det bli aktuellt med en avfuktare av något slag. För om det är något du ska hålla bort från din byggnad så är det fukt och allt vad det kan föra med sig. 

Är ditt hem sunt?

Dagens klimat är något annorlunda än det var för bara några årtionden sedan. Somrarna har blivit varmare och vintrarna våtare. Det är inte längre lika kallt på flera håll i landet, och det kan påverka även ett hus. Förr i tiden så räknade byggarna med att vintrarna var kalla och torra. Det gav byggnaden en chans att torka upp. Men nu när det inte är lika kallt så kan det lätt bli fuktskador på nya ställen. Du kan få hjälp av https://avfuktningsteknik.se/

Poängen är naturligtvis att du måste hålla efter ditt hus. Inspektera det regelbundet och se till att hela byggnaden är sund. Kalla gärna in experterna för att se närmare på tak och fasad. De kan upptäcka små sprickor som bör åtgärdas så fort som möjligt. Det är alltid lättare att fixa något innan det blir allt för stort eller omfattande. Någon gång ibland måste du tvätta av fasaden, och eventuellt måla om den. På så sätt behåller du det skyddande skalet, förutom att huset ser snyggt ut. 

En inomhusmiljö som främjar hälsa

Det kanske låter konstigt, men vissa moderna hus är nästan för täta. I alla fall måste du vara uppmärksam och se till att luften verkligen cirkulerar på rätt sätt. Även i äldre hus har inomhusklimatet förändrats när du bytt ut värmepumpen. Flera av de gamla anordningarna skapade ett självdrag. Nu kanske du måste skapa det där draget själv, med passande ventiler. 

Fuktig luft är viktigt, men den ska inte vara för våt. Lagom är ett bra uttryck i sammanhanget. Speciellt viktigt är det i miljöer där bakterier lättare kan spridas eller där barn är aktiva. SVT berättar om behovet av avfuktningstekniker på sjukhus. För god hälsa börjar med frisk luft. När det är kallt ute eller du av andra anledningar måste hålla fönstren stängda så finns det många bra tekniker för att skapa en sund och fräsch inomhusmiljö. 

Dags för renovering

Många gamla byggnader har behov av en ansiktslyftning. Ny puts eller ännu större förändringar på fasaden. Men även inuti är det mycket som blir gammalt. Ett stambyte är ett större ingrepp, som ibland måste till för att huset ska fungera. Fönstren kanske inte längre är lika täta eller skyddande som de moderna varianterna. Listan över saker som du kan renovera är lång. 

Det här är ingenting som du kan hoppa över. Dels är det farligt om byggnaden börjar falla ihop. Men det handlar också om din investering, dina pengar. Ett väl underhållet hus är värt mycket, och håller längre. Avfuktning ett hett ämne i Lidköping. Genom att hindra fukten från att få fotfäste så kan du njuta av ditt hem bra mycket längre. Och skulle du vilja sälja ditt hus så har du större chans att få ett bra pris för det. Med andra ord så lönar det sig att renovera eller reparera huset vartefter som du ser något som behöver åtgärdas. 

Kontrollera hemmet noga 

Om du känner en dålig lukt någonstans i huset så kan det vara ett tecken på fukt. Men det är inte alltid som du upptäcker problemet förrän det blivit allvarligt. En vanlig reaktion på fukt är mögel. Och det är inte alls bra att andas in. Så om du upplever att barnen är sjuka ovanligt ofta eller att familjen lider av allergier och astma, kan det vara värt att kontrollera. Ibland så tar det lång tid innan lukten utvecklas. 

Ännu bättre är naturligtvis att anlita en specialiserad firma som kan kontrollera fukt och luft i hemmet. De har olika maskiner som mäter hur huset mår, och som direkt kan peka ut områden där det kan behövas en insats. Det finns bra ventileringsanordningar och torkare som gör att luften inomhus blir sund och ren. Till och med själva byggnaden mår bra av att hållas fuktfri. Genom att isolera grunden och källare så kan du hålla väder och vind utanför. 

Åtgärda innan det går för långt

Om du skulle få in fukt och mögel i hemmet så går det att sanera. Försök inte göra det själv. Sporerna är små och flyger lätt runt i luften. Låt istället proffsen ta hand om mögelsaneringen. Till och med väldigt angripna byggnader har kunnat restaurerats helt och fullt. För att det inte ska gå så långt lönar det sig alltså att inspektera fasad och andra delar av huset som är utsatta. En liten spricka kan bli större när det fryser till. Det räcker med ett par droppar vatten för att spränga sönder materialet och göra sprickan ännu större. 

Så du måste hela tiden ligga steget före. Försök att skapa goda rutiner för att vädra ut huset, förutom de installationer som du har. Till och med barnen kan lära sig små knep för att hålla fukten borta. Framför allt bör du hålla ett öga på kallvindar eller andra utrymmen som inte används så ofta. Det är klart att det tar tid att kontrollera. Du kanske måste betala någon för att göra det. Men avfuktning och lagom torr luft är något du absolut inte kan försumma. 

Livet som hus

En byggnad kan stå länge, i flera generationer. Vissa har funnits i hundratals år och är fortfarande beboliga. Nyckeln är bland annat att de byggdes väl. Väggar och tak är solida och klarar av all påverkan från väder och vind. En annan hemlighet är underhåll. Även i forna tider så byggdes det till och reparerades. Du kan inte bara lämna en byggnad och hoppas på det bästa. Hela strukturen måste ses över då och då. 

Vissa gamla hus har tagits om hand i modern tid. De har klarat sig relativt bra fram till nu, men behövde ett extra lyft. Avfuktning är en av de saker som brukar komma först. Du måste torka ut både grund och väggar för att kunna jobba med dem. Sedan gäller det att även i fortsättningen hålla fukten borta så att huset kan stå ytterligare 100 år utan några problem. D

et spelar ingen roll om det är ett gammalt eller modernt hus. Fukt är något som alltid är aktuellt. Just för att det kan förstöra något så fint som en byggnad. Men med bra hjälpmedel kan du få ett snyggt hus som är sunt. Inte bara på utsidan men även inomhus. 

Comments are closed